Ξενοφώντος Σοφία


Βαθμίδα: 
Αναπληρώτρια Kαθηγήτρια
Γραφείο: 
211 ν.κ.
Ώρες Συνεργασίας: 
Σε άδεια.

Σοφία Ξενοφώντος

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας

 

Πληροφορίες

Η Σοφία Ξενοφώντος αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (κατεύθυνση Κλασικών Σπουδών) το 2007. Oλοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην αρχαία ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2008 λαμβάνοντας τιμητική διάκριση (Distinction). Η διδακτορική της διατριβή εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 2008 μέχρι το 2011 υπό την επίβλεψη του τότε Βασιλικού Καθηγητή Αρχαίων Ελληνικών Christopher Pelling και επικεντρώθηκε στην έννοια της ηθικής παιδείας στον Πλούταρχο. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών της σπουδών έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη. Στην ακαδημαϊκή της πορεία δίδαξε αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (2010–2011) και εν συνεχεία διετέλεσε Επισκέπτρια Λέκτορας στο τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (2012–2013), μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (2013–2014), και Λέκτορας (2014–2018) και Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (2018–2022). Από το 2022 είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

 

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αρχαία ελληνική λογοτεχνία των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων με ιδιαίτερη έμφαση στον Πλούταρχο και τον Γαληνό, την πρόσληψη της κλασικής αρχαιότητας στο Βυζάντιο και τον νεοελληνικό διαφωτισμό, τη σχολιαστική παράδοση ιδίως σε κείμενα του Αριστοτέλη, και την ιστορία των συναισθημάτων, της ψυχοθεραπείας και της ιατρικής δεοντολογίας στην αρχαιότητα και τους μέσους χρόνους.

 

Έχει γράψει τα εξής 4 βιβλία:

(1)   Medicine and Practical Ethics in Galen (Cambridge: Cambridge University Press, υπό δημοσίευση).

(2)   Georgios Pachymeres, Commentary on Aristotle, Nicomachean Ethics: Critical Edition with Introduction and Translation (Berlin: De Gruyter, 2022),

(3)   Theodore Metochites’ On Morals or Concerning Education: Introduction, Translation, and Notes (Cambridge, Mass.; London: Harvard University Press, 2020) και

(4)   Ethical Education in Plutarch: Moralising Agents and Contexts (Berlin, Boston: De Gruyter, 2016).

 

Έχει συνεπιμεληθεί τους εξής 4 τόμους:

(1)   The Reception of Greek Ethics in Late Antiquity and Byzantium (Cambridge: Cambridge University Press, 2021),

(2)   Other Psychotherapies, ειδικό τεύχος στο περιοδικό Transcultural Psychiatry, τόμος 57.5 (2020),

(3)   Brill’s Companion to the Reception of Plutarch (Leiden Brill, 2019) και

(4)   (4) Greek Medical Literature and its Readers: From Hippocrates to Islam and Byzantium (London-New York: Routledge, 2018).

 

 Έχει επίσης δημοσιεύσει συνολικά 43 άλλες μελέτες (άρθρα, κεφάλαια και βιβλιοκρισίες) σε έγκριτα διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και συλλογικούς τόμους με σύστημα κρίσης.

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε Eπιστημονική Yπεύθυνη τριών ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από το Wellcome Trust, το Arts and Humanities Research Council (AHRC) και το Carniege Trust αντιστοίχως. Το ύψος των ερευνητικών χρηματοδοτήσεων από προγράμματα, ερευνητικές υποτροφίες και βραβεία ανέρχεται στις €717.000,00. Έχει λάβει προσκλήσεις για να παρουσιάσει την έρευνά της σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Κύπρος κ.α.) και η ίδια έχει διοργανώσει 4 διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος της εκδοτικής επιτροπής (editorial board) του διεθνούς περιοδικού Imago temporismedium Aevum, Εταίρος (Fellow) της Βρετανικής Ακαδημίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, κριτής άρθρων υποβεβληµένων σε 13 διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά (π.χ. Classical QuarterlyAmerican Journal of PhilologyHarvard Studies in Classical Philology) και κριτής μονογραφιών για 4 σημαντικούς εκδοτικούς οίκους, ανάμεσα στους οποίους το Oxford University Press. Είναι επίσης εξωτερική κριτής ερευνητικών προτάσεων υποβεβλημένων σε 7 ιδρύματα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Βέλγιο, Πολωνία και Ελλάδα. Συμμετέχει ως εξωτερική συνεργάτις σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, π.χ. Commentaria in Aristotelem Graeca et Byzantina (CAGB) της Ακαδημίας Επιστημών του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου, και έχει διοργανώσει σεµινάρια και ημερίδες ευρύτερης διάδοσης των ανθρωπιστικών σπουδών σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.