Ψήφισμα του Τομέα ΜΝΕΣ


Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας Δ. Ν. Μαρωνίτης απεβίωσε στις 12 Ιουλίου 2016. 

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1929. Μετά από τις εγκύκλιες σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1962. Υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος Humboldt. Δίδαξε αρχαία ελληνική φιλολογία ως εντεταλμένος υφηγητής μέχρι την περίοδο της επταετούς δικτατορίας, οπότε παύθηκε. Επανήλθε ως καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δίδαξε έως το 1996 αρχαία ελληνική φιλολογία, νέα ελληνική φιλολογία και δημοσιογραφικό λόγο στα τμήματα Φιλολογίας και Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. Επίσης αρθρογραφούσε συστηματικά στην εφημερίδα Το Βήμα.

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης ήταν χαρισματικός δάσκαλος και δεινός ερμηνευτής τόσο τη αρχαίας όσο και της νέα ελληνικής γραμματείας. Στο χώρο της νεοελληνικής κριτικής έγραψε κείμενα αναφοράς για τον Σολωμό, τον Καβάφη, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Σαχτούρη, τον Σινόπουλο, τον Χειμωνά και άλλους, ενώ δίδαξε, πέραν της αρχαίας ελληνικής, συχνά  και νέα ελληνική φιλολογία στους φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας. Επιπλέον υπήρξε συστηματικός μεταφραστής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα νέα ελληνικά. Τα τελευταία και μέγιστα έργα του στον χώρο αυτό είναι η μετάφραση της Ιλιάδας στις εκδόσεις Άγρα και αυτή της Οδύσσειας στις εκδόσεις του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη).

Ο δυναμικός, μαχητικός, αλλά και γενναιόδωρος λόγος του θέτει κρίσιμα ζητήματα και ερωτήματα για σκέψη και μελέτη και μένει ζωντανός στα πολλά κείμενα που μας έχει αφήσει. Τον ευχαριστούμε.

 

ΤΟΜΕΑΣ Μ.Ν.Ε.Σ. ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ.