Οι μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Manchester επηρέασαν αποφασιστικά την μετέπειτα πορεία μου, αφού εκεί ανέπτυξα το ενδιαφέρον μου προς την υπολογιστική γλωσσολογία και τη φορμαλιστική κειμενογλωσσολογία. Μετά το τέλος των διδακτορικών μου σπουδών επέλεξα να επιστρέψω στην Ελλάδα όπου και δίδαξα μαθήματα γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την εκλογή μου στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: α) στη χρήση μεθόδων ανάλυσης κειμενικών δεδομένων για την βαθύτερη κατανόηση της διαδικασίας εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας και β) στην ανάλυση και επεξεργασία κειμενικών δεδομένων για τη βαθύτερη κατανόηση των εννοιών της κειμενικής συνοχής και συνεκτικότητας.
Από το 2011 μέχρι σήμερα έχω υπάρξει επικεφαλής σε σειρά ερευνητικών έργων για την κατάρτιση γλωσσικών πόρων, όπως του Ελληνικού Σώματος Κειμένων Μαθητών (ΕΣΚΕΙΜΑΘ
) και του C58
, του πρώτου σώματος ελληνικών κειμένων, επισημειωμένων με κειμενικές σχέσεις.
Για το πλήρες βιογραφικό μου σημείωμα, πατήστε εδώ .
Διδακτορικές Σπουδές στην Υπολογιστική Σημασιολογία, 2008
Universität Konstanz, Γερμανία
MSc in Natural Language Processing, 2003
University of Manchester Institute of Science and Technology, Μεγάλη Βρετανία
Πτυχίο στη Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία, 2000
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Η πλήρης λίστα δημοσιεύσεων είναι εδώ, ενώ τα κείμενα των περισσότερων είναι διαθέσιμα εδώ.
Έργα κατάρτισης και αξιοποίησης σωμάτων κειμένων μαθητών.
Χρήση προγραμματιστικών εργαλείων για την επεξεργασία φυσικής γλώσσας.
Έργα για τη δημιουργία υπολογιστικών μοντέλων κειμενικής συνοχής.
Διοργανώνεται Άνοιξη ή Φθινόπωρο
Η διδακτική εμπειρία και επαφή με φοιτητές και εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο του προγράμματος Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων Μαθητών ήταν καταλυτικός παράγοντας για την από κοινού με τη συνάδελφο Δέσποινα Παπαδοπούλου διοργάνωση του Εαρινού Σχολείου Πειραματικής Γλωσσολογίας και Γλωσσολογίας Σωμάτων Κειμένων τον Μάιο του 2017. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν στοχευμένα μαθήματα πάνω στη γλώσσα R για την ανάλυση γλωσσικών δεδομένων για τον χειρισμό σωμάτων κειμένων και το σχεδιασμό και την εφαρμογή online και offline γλωσσικών πειραμάτων.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 διοργανώσαμε το δεύτερο Σχολείο Πειραματικής Γλωσσολογίας και Γλωσσολογίας Σωμάτων Κειμένων. Φέτος, περιλάμβάνει περισσότερα μαθήματα χειρισμού γλωσσικών δεδομένων με τη γλώσσα R, θεωρίας και ανάλυσης γλωσσικών πειραμάτων και σωμάτων κειμένων.